HTML

PP Center Üzleti Központ

PP Center Üzleti Központ: kiadó üzleti ingatlanok, pályázatok, kedvezmények, vállalkozói szinergia, induló projektek támogatása. Dinamikus üzleti közösség, melyet a kölcsönös segítségnyújtás és a közös érdek tart össze. www.ppcenter.hu www.facebook.com/ppcenter.hu

Friss topikok

Kossuth díj házon belül...

2013.03.20. 13:12 PP Center Üzleti Központ

A Colorfront Kft. fejlesztőit egy technológiai Oscar- és egy műszaki Emmy-díj után itthon megosztott Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Colorfront a PP Center Ingatlan Kft. bérlője. Munkatársaik egy több mint 2000 nm-es irodában dolgoznak, ahol három moziterem is van.

Jászberényi Márk programozó matematikus, a cég alapítója, Perlaki Tamás informatikus, a cég vezető fejlesztője és Priskin Gyula programozó matematikus, vezető szoftverfejlesztő a filmgyártás fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásukért, a Lustre színkorrekciós rendszer kifejlesztéséért kaptak megosztott Kossuth-díjat. Ez a program lehetővé teszi a filmek valós idejű digitális fényelését.

A külföldön tartózkodó Jászberényi Márk helyett a díjat a cégvezető, Jászberényi Áron vette át, aki az MTI-nek elmondta, hogy váratlanul érte őket a kitüntetés, amelyet nagy megtiszteltetésnek tartanak. A csapat számos nemzetközi díjat kapott már az elmúlt években, például a Lustre programért 2010-ben technikai Oscart vehettek át Los Angelesben, legújabb szoftverükért pedig tavaly ősszel Emmy-díjat kaptak, ám ez az első hazai elismerésük.


Az ügyvezető a Lustre-t ismertetve felidézte, hogy a szoftver az első nagy fejlesztése volt a cégnek, a munka 2000-ben kezdődött, a programot 2005-ben értékesítették. "Sikersztori volt. Ez volt az első olyan számítógépes szoftver, amely egy általános munkaállomáson tudott futni, és alkalmas volt egy teljes film fényelésére, az egyes részletek utólagos módosítására. Erre korábban csak filmlaborban nyílt lehetőség, ami napokba telt" - mesélte. A program segítségével a képek egyes részleteit is módosítani lehet, például a fák levelének a színe is megváltoztatható.


"Leginkább a nézői figyelem irányítására alkalmasak ezek a technikák" - magyarázta, hozzátéve, hogy ezt a szoftvert használták a Gyűrűk ura-trilógiában, A Da Vinci-kódban, A Faun labirintusában, a Pókemberben, a Katonák voltunkban. "Ezzel történelmet írt a szoftver, hiszen épp akkor digitalizálódott a filmipar: még celluloidra forgattak, de már digitális átalakítást is alkalmaztak" - tette hozzá Jászberényi Áron.


2008-as fejlesztésük, az On-Set Dailies a digitálisan forgatott nyersanyag feldolgozására szolgál, a műszaki Emmy-díjat a nagyköltségvetésű tévésorozatok nyersanyag-feldolgozásáért kapták 2012-ben. "A digitálisan felvett sorozatoknál jelentős túlforgatás történik, és eddig nem volt olyan szoftver a piacon, amely ezt a több órányi nyersanyagot kezelni tudta volna" - emelte ki az On-Set Dailies jelentőségét Jászberényi Áron, hozzátéve, hogy a program azóta piacvezetővé vált. Ezt használták a Skyfall és a Bosszúállók című filmekben, illetve olyan sorozatokban, mint a Dr. House, az N.C.I.S. vagy a Borgiák.


Az ügyvezető kiemelte, hogy a Colorfront mára az egyik vezető fényelő és utómunka stúdió lett Európában. Jászberényi Áron szerint a cég ereje a régi, baráti kapcsolatokban, az összeszokott csapatban, a szakértelemben és a belső szabadságban rejlik. "Nincs egy kemény hierarchikus szerkezet, hiszen a maga területén mindenki szaktekintélynek számít" - vélekedett.


forrás: MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ppcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr585150078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása